Veilig betalen, zonder extra kosten

Snelle levering

Gratis verzending in NL vanaf €20

Wereldwijde verzending

Blogs Bescherm jezelf en je hond tegen de eikenprocessierupsen.
Bescherm jezelf en je hond tegen de eikenprocessierupsen.

1 juni 2021

Rond deze tijd ontwikkelen de eikenprocessierupsen hun brandharen. Wandel je vaak door de natuur? Zorg dat je erop voorbereid bent!

Wat zijn eikenprocessierupsen?

De eikenprocessierupsen zijn de larven van nachtvlinders. De naam eikenprocessierups is ontstaan omdat deze rupsen overwinteren in eikenbomen. De rupsen zijn bekent om hun brandhaartjes. Deze zijn heel klein, je kunt ze niet zien. Als je in contact komt met de haartjes, kun je er behoorlijk last van krijgen.

Waar en wanneer vind je de eikenprocessierups?

De nachtvlinders leggen hun eieren in en rond bomen. Uit de eitjes komen de rupsen, die een aantal keren vervellen. De rupsen komen samen en verzamelen zich in grote witte nesten op de stam of een tak van de boom. Dat is wat je vaak ook ziet: de grote plekken met witte of grijze webben of draden.

Wat doen de brandhaartjes van de eikenprocessierups?

Als je in aanraking komt met de brandhaartjes van de rups, dan kun je daar flink last van krijgen. Maar ook je hond of paard.

Veel gehoord zijn:

 • huiduitslag
 • loopneus
 • kriebel in de keel
 • moeilijk kunnen slikken
 • hoesten
 • kortademig zijn
 • gezwollen en rode ogen

Je kunt deze  symptomen al krijgen als je binnen zo’n 100 meter van de nesten bent geweest. De brandhaartjes worden door de wind vaak breed verspreid!

Heb je er heel veel last van? Raadpleeg dan je huisarts.

Hoe voorkom je contact met de eikenprocessierups?

Het voorkomen van contact met de brandhaartjes van de eikenprocessierups is niet gemakkelijk en soms zelfs onmogelijk.  Toch geven we je hier graag een aantal tips:

 • Blijf ruim uit de buurt van bomen met eikenprocessierupsnesten
 • Bedek je huid zoveel mogelijk met kleding
 • Was je kleding na een boswandeling zo mogelijk op 60ºC
 • Woon je dichtbij bomen met  eikenprocessierupsen? Contact dan je gemeente of een professional om de rupsen te verwijderen. Doe dat niet zelf.
pexels-photo-286951
Wat doe je na contact met de eikenprocessierups?

Heb je last van de brandhaartjes? Volg dan zo snel mogelijk de volgende richtlijnen die het ongemak kunnen verlichten:

Wrijf en krab niet, dat maakt het ongemak alleen maar erger.
Plak plakband op de geïrriteerde plekken  en trek het er weer af. De kans is groot dat je dan brandhaartjes uit je huid trekt.

Wissel van kleding .
Trek direct andedre kleding aan als je vermoed dat er brandhaartjes in je kleding zitten. Was de gedragen kleding liefst op 60ºC. .

Je huid en ogen spoelen met water.
Neem een douche en gebruik lauwwarm water.

Smeer de plekken in met 100% natuurlijke en verkoelende crème.
Zalven en gels kunnen de huid verkoelen en de jeuk verminderen. Bijvoorbeeld een crème die 100% natuurlijk is en verzacht de geprikkelde huid door brandharen van de processierups of insectenbeten. Met ingrediënten als Aloë Vera, Menthol, Calendula, Vitamine E, Lavendel, Sheabutter & Jojoba en zonder onnatuurlijke toevoegingen zoals parabenen, minerale en synthetische oliën. Natucare Multifunctionele Huidcrème is daar een voorbeeld van.