Veilig betalen, zonder extra kosten

Snelle levering

Gratis verzending in NL vanaf €20

Wereldwijde verzending

Blogs Veganistisch eten, is dat nou gezonder?
Veganistisch eten, is dat nou gezonder?

27 januari 2020

Steeds vaker komen we veganisten tegen. Mensen die ervoor kiezen om louter plantaardig te gaan eten. Documentaires als The Game Changers (Netflix) willen ons doen geloven dat vlees eten zelfs ongezond is en dat we als mens beter functioneren met groenten, noten en fruit. Maar is dat echt zo? 

Bloederige Romeinse gladiatoren aten vegetarisch, met tarwe, gerst, groenten en peulvruchten. Beroemdheden als Arnold Schwarzenegger en Lewis Hamilton vertellen hoe de verandering naar een plantaardig dieet hun prestaties verbeterden. Een plantaardig dieet werkt positief voor je bloeddruk en cholesterolgehalte. Veganisten hebben helderder bloed dan vleeseters en mannen betere erecties. Onze spijsvertering en ons gebit verraden dat we niet gemaakt zijn voor het afbreken van dierlijke eiwitten. Het komt allemaal voorbij in de documentaire The Game Changers. Maar deze heeft een sterk ‘Amerikaans’ tintje en is niet op alle punten overtuigend. Toch zitten er goede tips in.

Wat je ook eet, kunstmatige conserveermiddelen, suikers, zouten, chemicaliën en andere ongezonde additieven komt je gezondheid niet ten goede.

Dierlijke eiwitbronnen zijn bewezen betere bronnen van hoogwaardige eiwitten dan plantaardige. Dat betekent dat je als (sportende) veganist meerdere plantaardige eiwitten moet innemen of deze moet aanvullen. Veel mensen zullen er zeker baat bij hebben als zij meer groente en fruit in hun voedingspatroon opnemen. Maar dat betekent niet dat vlees of vis hoeft te worden uitgebannen.

Wel schrikbarend is dat de veehouderij onwaarschijnlijk veel drinkwater verbruikt en dat mag zeker meer aandacht krijgen. Hoe kunnen we vlees duurzamer produceren?

Feit: plantaardig eten is een goede zaak. Maar het is verstandig om dat af te wisselen met zeg drie keer per week vlees of vis. Ook kun je plantaardige voedingssupplementen, zoals eiwitten, innemen om eventuele tekorten te compenseren.