Veilig betalen, zonder extra kosten

Snelle levering

Gratis verzending in NL vanaf €20

Wereldwijde verzending

Blogs Waarom zijn je darmen zo belangrijk voor je weerstand?
Waarom zijn je darmen zo belangrijk voor je weerstand?

3 mei 2021

Dr. Ir. Carla Peeters: “60 tot 70% van je immuunsysteemcellen zitten in je darmen”!

Een gezonde bacteriële flora in darmen, huid en slijmvliezen is belangrijk voor een goed functionerend immuunsysteem. Je ondersteunt dat met gezond eten en voldoende bewegen. Een groeiend aantal mensen doet dat onvoldoende, aldus Peeters!

Je immuunsysteem beschermt je met twee verdedigingssystemen. Het eerste verdedigingsmechanisme houdt organismen tegen. Denk aan je huid, speeksel en slijmvliezen. In je slijmvliezen zitten cellen die stofjes uitscheiden die verdedigen en ‘opruimen’. In veel gevallen is dit voldoende om een lichaamsvreemde stof tegen te houden.

Komt er teveel druk op dit immuunsysteem te staan, dan schakelt je lichaam door naar de tweede linie. De beide systemen  gaan dan ‘samenwerken’ om antistoffen te creëren die vrij in het bloed kunnen bewegen en vreemde pathogenen binden en afbreken. De zogenoemde B en T cellen kunnen zich bovendien tot geheugencellen ontwikkelen, waardoor ze een volgende keer nog sneller in actie komen.

Tot 70% in je immuunsysteem!

Wist je dat 60 tot 70% van de cellen van het immuunsysteem in je darmen zitten en verbonden zijn met je darmflora? En een gezonde bacteriële flora in darmen, huid en slijmvliezen is belangrijk voor een goed functionerend immuunsysteem. Je ondersteunt dat met gezond eten en voldoende bewegen. Een groeiend aantal mensen doet dat onvoldoende! De gemiddelde gewichtstoename van circa 5 kilo in het laatste jaar spreekt boekdelen! Aldus Peeters.

Peeters: Eet gezond!

Peeters adviseert dagelijks 200 tot 300 gram groenten te eten, 1 a 2 stuks fruit en maximaal vijf glazen alcohol verdeeld over de week. Plus dagelijks 30 minuten wandelen in het zonlicht voor de broodnodige beweging, energie, warmte en vitamine D.

Vitamine D en vitamine C

Volgens Peeters merken we vaak niet dat we een tekort aan Vitamine D hebben. Bij een tekort gaat het immuunsysteem in een andere modus staan en mogelijk vertraagd of minder effectief functioneren. Ook voor vitamine C is naar mening van Peeters te weinig aandacht. Voor haar visie wordt zowel nationaal als internationaal door medici en andere wetenschappers aandacht gevraagd. Tweehonderd wetenschappers en medici hebben bij regeringen wereldwijd de rol en het belang van vitamine D onder de aandacht gebracht. En demissionair Minister van Ark stuurde onlangs nog een brief naar de Kamer waarin zij pleitte voor vitamine D en C.

De kracht van de combinatie

Vitamine C, vitamine D en ook zink ondersteunen de afweer van je lichaam. Peeters: “Neem leiderschap over je lichaam, dat is het belangrijkste. Voeding en leefstijl zijn het belangrijkste voor een sterk immuunsysteem.”