Veilig betalen, zonder extra kosten

Snelle levering

Gratis verzending in NL vanaf €20

Wereldwijde verzending

Blogs Heb jij een tekort aan Magnesium?
Heb jij een tekort aan Magnesium?

6 mei 2021

Wist je dat magnesium als mineraal een belangrijke functie heeft en is betrokken bij honderden biochemische reacties in je lichaam? Zorg dus dat je er geen tekort aan hebt.

Wat is magnesium?

Magnesium heeft als mineraal een belangrijke functie en is betrokken bij honderden biochemische reacties in je lichaam. Het mineraal zit in je botten, tanden, lever, spieren en weefsel.

Hoe merk je of je een tekort aan magnesium hebt?

Allereerst: wat doet het mineraal in je lichaam? Best veel!

  • Het mineraal speelt een rol bij het opbouwen van lichaamseiwit
  • Het draagt bij aan de instandhouding van sterke botten en tanden
  • Het draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid
  • Het draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels
  • Het speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren
  • Het mineraal draagt bij aan hersen- en zenuwfuncties betrokken bij het leervermogen

Een mens heeft indicatief 300 tot 400 mg magnesium per dag nodig. Je lichaam maakt het niet zelf aan dus je moet het via voeding binnenkrijgen. Het mineraal vind je in de meeste in volkoren producten, groenten, noten en aardappelen. Een portie spinazie levert al snel 100 mg magnesium op.

Vermoed je dat je een tekort aan magnesium hebt?

Op internet vind je allerlei zelftests. Maar vertrouw daar niet op, veel beter is een bloedonderzoek via je huisarts.

Wat is biologische beschikbaarheid?

Magnesiumcitraat is afkomstig van citroenzuur en het is een magnesiumzout. Het kenmerkt zich door dat het goed opneembaar is ons lichaam. Dit noemen we biologische beschikbaarheid. De
biologische beschikbaarheid geeft aan in welke mate van de werkzame stof in het maagdarmkanaal terecht komt en vandaar uit in het lichaam verspreid wordt. Goed opneembaar Magnesium komt daardoor in bijna alle cellen van het lichaam, van waaruit het doeltreffend is in werkzaamheid.

Waarom een magnesiumcitraat en niet een magnesium oxide of carbionaat?

Als je via voeding niet voldoende magnesium binnenkrijgt, kun je het tijdelijk aanvullen. Let er dan wel op dat je een citraat kiest. Die zijn effectiever dan een oxide of carbonaat. Een magnesiumcitraat is afkomstig van citroenzuur en is een magnesiumzout. Het lichaam kan het goed opnemen, met een zogenoemde hoge biologische beschikbaarheid. Het laatste geeft aan in welke mate de werkzame stof in het maagdarmkanaal terecht komt. Magnesium wordt ook veel via pillen of capsules aangeboden. Realiseer je dan wel dat je er ongewenste stoffen bijkrijgt. Bovendien wordt deze magnesium vaak al voortijdig door je maagzuur afgebroken nog voordat het enig effect kan hebben. Overweeg daarom een bruispoederformule.